Sant Jordi sabatí al Gaudí Exhibition Center!

És diumenge, 24 d’abril, al centre de Barcelona poc rastre queda ja del dia anterior, alguns pètals van decorant les cantonades que il·luminen els carrers freds i mullats.

Són dos quarts de deu del matí, i el Gaudí Exhibition Center està llest per obrir un dia més les seves portes. D’ahir encara ens en queda l’aroma de les roses regalades i molts records del nostre primer Sant Jordi.

La diada d’ahir va ser molt especial per a nosaltres, els carrers estaven plens i el somriure dels llibreters i llibreteres en veure les cues per comprar llibres eren engrescadores. El 23 d’abril per Catalunya és Sant Jordi, però també és el dia dels enamorats, el dia dels llibres, però sobretot el dia de regalar cultura, tant si es regala un llibre com una rosa o els dos alhora. I al Gaudí Exhibition Center vam aprofitar la jornada festiva per apropar la cultura a tothom: reduint els preus de les entrades, invitant a tots els Jordis, Jordines, George, i obsequiant amb una rosa a totes les visitants del Museu.

A la nostra exposició Passejant amb Gaudí, podreu veure explicada com n’era d’important la figura de Sant Jordi i el drac per a Gaudí, va ser una de les imatges al·legòriques que més es repetia en la seva obra. Des de la Casa Botines, a Lleó, on l’entrada està presidida per una escultura de pedra amb la figura de Sant Jordi travessant l’animal llegendari amb la llança; el terrat de la Torre Bellesguard, on s’hi pot veure el cap del drac amb els seus dos ulls i els seus narius; o com a mostra més que evident, el terrat de la Casa Batlló, on el llom ondulant del rèptil es dibuixa amb les teules en forma d’escames. En ambdós terrats Sant Jordi no hi apareix en persona, però sí la seva llança, simbolitzada pels pinacles, que recorden l’arma clavant-se a la pell de l’animal.

Altres aparicions del drac a l’obra de Gaudí han acabat essent algunes de les peces més recordades: en primer lloc, el drac de forja de la portalada dels pavellons de la Finca Güell, que es movia sempre que la porta s’obria o es tancava, i en segon lloc, el famós drac de trencadís —realment una salamandra— que rep els visitants a l’escalinata d’entrada al Park Güell. Aquí al Gaudí Exhibition Center podran veure una reproducció exacta del rèptil en la seva mesura real i colors actuals.

Leave a Reply