Sant Jordi al Gaudí Exhibition Center

Dracs, roses, llibres, cavallers… si relacionem aquestes paraules, tothom sap que ens referim a Sant Jordi. Bé, tothom almenys a Catalunya encara que aquest heroi mític de la iconografia cristiana no és només molt conegut en aquesta terra, sinó que és també venerat com a Sant Patró a Anglaterra, Portugal, Geòrgia, Etiòpia, Ucraïna o Bulgària. Dins el territori espanyol també és conegut d’aquesta manera a Aragó i a moltes localitats repartides per tot l’Estat.

Detall clau de volta Sant Jordi al Guadí Exhibition

Però, com és que aquest personatge és tan important dins del culte cristià? Què hi ha de cert i que de mite en la seva llegenda? Com es representa habitualment aquest heroi?, i sobretot, què té a veure amb Antoni Gaudí i la nostra exhibició?

Comencem pel principi; segons la majoria dels investigadors l’origen històric de Sant Jordi prové d’aquell soldat romà de la Capadòcia (regió de l’actual Turquia) que l’any 303, veient la “Gran Persecució” que l’emperador Dioclecià executà contra els cristians, va renunciar al seu estatus de soldat per dedicar-se a la predicació de la fe cristiana. Això li va valdre per ser perseguir pel governador Dacià, el qual li va exigir que renunciés a la seva fe. Jordi, al negar-se, va ser capturat i sotmès a tota mena de tortures. Cap d’elles va funcionar fins que al final va ser decapitat.

Sembla ser, que després de la seva mort, el culte a la seva figura es va estendre molt de pressa tant per l’Orient i per Occident a causa de la força iconogràfica que tenien els cavallers des de l’època antiga, on els guerrers simbolitzaven la lluita contra el mal. Tanmateix, va ser a partir de les croades quan el seu culte es va propagar de forma generalitzada per tot l’Occident, al ser nomenat Sant Patró dels cavallers i militars.

Escultura Sant Jordi. Bronze. Emili Colom (1950-60) al Gaudí Exhibition Center

Als territoris de la Corona d’Aragó, el seu patronatge va arrelar a partir del regnat de Jaume I el Conqueridor, ja que segons es narra, a la prenda de València per part monarca un cavaller muntat a cavall blanc va ajudar les tropes de Jaume I en el moment més difícil, i un cop aconseguida la victòria aquest va desaparèixer. Tots el relacionaren amb la intervenció divina de Sant Jordi a favor de Jaume.

Ja hem vist quins van ser els inicis que van fer d’aquest soldat cristià un símbol important pel cristianisme i per les persones a Catalunya. Però amb el llarg del temps el mite va anar evolucionant i agafant un nou simbolisme. Al segle XIX, amb la Renaixença, comença una etapa de ressorgiment dels símbols nacionals i tradicions. Com a exemple a Catalunya podem fixar-nos en aquest fragment del poema l’Emigrant, de Jacint Verdaguer;

Dolça Catalunya
pàtria del meu cor
quan de tu s’allunya
d’esperança es mor

Un dels objectius principals d’aquesta etapa, fou el de recuperar tots aquells símbols característics de la identitat catalana, com el folklore, la literatura, la poesia i, sobretot, la llengua. Pel que fa al seu estil, proper al del romanticisme europeu, destaca per un predomini dels sentiments, l’exaltació patriòtica i els temes històrics.

Dins d’aquest moviment trobem en arquitectura l’aparició d’un nou estil, el Modernisme, on Antoni Gaudí llueix com el màxim representant d’aquest estil en la seva basant catalana. Gaudí sempre va compartir aquest sentiment de recuperació nacional i és per això que es va relacionar amb els protagonistes de l’època, sobretot amb Jacint Verdaguer. De fet, l’arquitecte es va inspirar de l’obra de l’Atlàntida, que havia escrit el poeta, i representà el Jardí de les Hespèrides a la porta dels Pavellons Güell.

A més a més, Gaudí, de la mateixa manera que els seus companys renaixentistes, demostrà sempre un gran interès per la llegenda medieval i, sobretot, per un personatge en concret: Sant Jordi. El patró de Catalunya forma part de les arrels catalanes i Gaudí el representarà en algunes de les seves obres. Si mirem la façana de la Casa Batlló, per exemple, podrem veure la llegenda representada d’una manera d’allò més visual: la creu de quatre braços, simbolitzaria la llança, els balcons, les restes del drac i la teulada de ceràmica, el llom del monstre. Només cal que deixem volar la nostra imaginació per tal de reviure aquesta important història que, cada 23 d’abril, ens recorda les nostres arrels.

Detall rèplica font Park Güell al Gaudí Exhibition Center

Us convidem, doncs, en aquest Sant Jordi, al Gaudí Exhibition Center, on per descomptat, tots els Jordis i Jordines hi entraran gratuïtament!

Our home
Next Post

Leave a Reply