L’acústica amb Gaudí

L’acústica és la branca de la física que estudia el so, és a dir com es propaguen les ones mecàniques a través de la matèria de l’espai. Gaudí té la voluntat d’usar tots els mitjans de percepció de l’home – pronunciava Salvador Dalí l’any 1969.

Utilitza els mosaics per passar del color a la iridescència, a l’enlluernament. El so de les campanes és una de les seves grans preocupacions, va arribar a viatjar per escoltar sons, va estudiar l’acústica, els seus campanars són realment tubs d’orgue.

Veiem doncs, com els seus edificis no solament són obres mestres estructuralment parlant, sinó que tenen pensat cada detall al seu interior per aconseguir una experiència única, també a través del so. De fet, les torres de la Sagrada Família estan concebudes com a enormes campanars: en cada un d’ells, Gaudí projectà la instal·lació d’una campana tubular o cilíndrica que estengués el seu so a través de les viseres obertes de la torre. També les escales interiors que condueixen als campanars estaven pensades per a conduir el so a través de l’edifici. Podem veure un exemple amb la fotografia superior, de l’interior de l’escala del campanar de Sant Bernabé.

No solament es preocupà del so d’aquestes campanes, sinó també de la insonorització de cada una de les seves obres arquitectòniques, per tal d’evitar sorolls molestos a l’interior dels edificis. Al Palau Güell, per exemple, ho va aconseguir gràcies al mètode d’envans interiors i materials aïllants, els quals distribuïa lliurement a l’interior per tal d’esmorteir el soroll. Tot i que no era un sistema nou, era d’alló poc comú, però Gaudí li donà gran importància per tal d’obtenir una bona acústica en les seves creacions, i fer de l’espai un lloc acollidor per a tots els sentits.

Lligat a l’acústica, també sentia fascinació per la música. Així doncs, com a gran estudiós que fou, i derivant d’aquesta passió que sentia, va centrar part del seu temps a la música litúrgica, assistint al curs superior de cant gregorià del pare Gregori M. Sunyol, l’any 1916. Ell mateix afirmava que valorava el cant per sobre de tot com l’expressió més sincera de l’ésser humà.

Era assidu a misses i concerts, i durant la seva vida va poder assistir a importants manifestacions musicals que li van descobrir un món expressiu i espiritual, el qual influí més tard en la seva obra. D’entre aquests, va ser als esdeveniments musicals i organístics de l’Exposició de 1888 on va conèixer l’orguener Aquilino Amezua, el constructor de l’orgue del Palau Güell.

A Gaudí Exhibition Center, trobem la representació musical de Gaudí amb el carilló de la cripta de la Colònia Güell. Fos en ferro i bronze, fou un disseny propi de l’arquitecte, creat per Josep Bages l’any 1914. Anima’t a visitar-lo!

Leave a Reply