La creació d’un nou estil

By 24 February, 2018The Gaudí Exhibition Center

L’estil de Gaudí no es pot entendre sense primer buscar quines van ser les seves influències. La influència que rep Gaudí és molt diversa, pel que podem veure plasmat a les seves obres des d’art oriental, passant per la cultura grega, fins a la cultura tradicional cristiana. I no és només això el que fa úniques les seves creacions, sinó l’afegit personal que ell hi aportà.

Durant els seus estudis a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona, Antoni Gaudí es revelà aviat en contra dels corrents i estils que s’ensenyaven, els quals vivia com a imposats i volia canviar. Gràcies a documents i fotografies de la biblioteca de l’Escola, tenia accés a conèixer grans obres d’arquitectura úniques d’arreu del món, i l’estudi d’aquest llegat històric li va permetre anar desenvolupant un estil propi amb trets distintius.

Aquest estil ve marcat sobretot per aplicar a l’art una visió dels seus orígens i del seu entorn. L’obra s’adapta a l’espai, per l’afecció que l’arquitecte sentia per la natura i les arrels dels llocs on treballava, aconseguint una combinació perfecta entre bellesa i funcionalitat. No només busca la magnificència arquitectònica, sinó l’harmonia de totes les peces i la comoditat d’un espai que pugui ser funcional i eficaç.

L’estil de Gaudí també aportà innovació en tècniques arquitectòniques que s’han mantingut més endavant, i que han servit de referència a altres arquitectes. Un exemple és l’estructura en pilars als edificis, el qual fa que el seu pes es reparteixi en aquests elements en comptes de les parets, i permet més llibertat constructiva. Dóna la possibilitat de fer finestrals de grans dimensions i jugar amb els interiors sense comprometre el pes de la construcció.

Un altre concepte propi de l’estil de Gaudí és l’adaptació dels elements interiors, com el mobiliari, a les formes de la naturalesa i la figura humana, el qual queda plasmat al Gran Llibre de la Natura. Així esdevé un mestre de l’anomenada arquitectura botànica. Amb aquesta tècnica, Gaudí queda com a referent del disseny a principis de segle, junt amb noms com Guimard, Homar, Busquets i Jujol, també col·laborador de l’arquitecte.

Aquesta transformació del mobiliari a l’ésser humà la podeu trobar als bancs de la Colònia Güell, o als poms de casa Batlló, exposats amb les seves peces originals a Gaudí Exhibition Center. Us animem a visitar-los!

Leave a Reply