Gaudí un home de fe.

By 31 January, 2018Gaudí

Antoni Gaudí va tenir una relació força particular amb la religió. Com molts dels seus coetanis de l’època va rebre una educació cristiana, però durant la seva joventut mai no va mostrar una vocació cristiana gaire profunda. Malgrat no ser un devot practicant, sí admira profundament des de jove l’arquitectura religiosa i hi troba gran part d’inspiració. Gaudí va reflectir la tradició cristiana en totes les seves obres, tant religioses com civils. Un clar exemple seria la característica creu de quatre braços que acostuma a coronar els seus pinacles. Les seves obres respectaven i seguien els cànons de la naturalesa, fent homenatge a la creació de Déu.

          L’arquitecte ha de penetrar en la matèria per fer-li revelar el seu esperit, que sempre ha de ser una manifestació religiosa.

La seva fe va augmentar quan en 1883 acceptà l’encàrrec de continuar el Temple de la Sagrada Família. Tot i que en un principi accepta per motius professionals l’encàrrec, a mesura que anaven passant els anys de construcció va crear un vincle místic amb aquesta gran obra. Per ell, la Sagrada Família representava a tot l’esperit del poble, a qui oferia aquest nou temple, essent Déu el seu client.

Fins i tot en alguns moments la seva fe fou tan important per ell que el va posar en perill. Durant la Quaresma del 1894 Gaudí extremà tant el dejuni que va estar a punt de morir d’inanició. També la seva humilitat, va causar que quan el tràgic 7 de juny un tramvia l’atropellés, la seva vestimenta, de tan envellida, fes que la gent el prengués per un pidolaire i el portessin a l’hospital de la Santa Creu, habitual lloc de cura dels desfavorits.

Leave a Reply