Casa Vicens, un retorn als orígens

L’emblemàtica Casa Vicens, que recentment ha obert les seves portes al públic per a ser visitada, va ser la primera obra modernista a càrrec de Gaudí, a la vegada que es convertia en el primer gran edifici d’influència andalusí amb tradició catalana.
Un projecte que va ser encarregat l’any 1878 per part de Manuel Vicens i Montaner, propietari del terreny, però que no es va començar a construir fins cinc anys més tard, quan Gaudí presentà els plànols definitius i l’Ajuntament de Gràcia concedí el permís d’obra ja entrat l’any 1883. Després de diverses interrupcions en la seva construcció, la casa quedà finalment acabada l’any 1888.


Si ens fixem en la seva arquitectura, veiem com predominen formes de gran simplicitat, especialment en línia recta, el qual ens permet identificar que l’edifici pertany al primer període del genial arquitecte. Tot i aquesta senzillesa constructiva, la Casa Vicens trenca amb les normes acadèmiques del moment, sent creadora de les bases per a la seva pròpia arquitectura. Amb la preferència de Gaudí per a la totxana i les rajoles multicolors de ceràmica, hi trobem un retorn a la naturalesa, una mostra dels orígens. Diu Gaudí:

“Original és aquell que amb els seus mitjans torna a la simplicitat de les primeres solucions”

La naturalesa és sempre la seva mestra. En rebre l’encàrrec de Casa Vicens, l’arquitecte inspeccionà el terreny:

Quan vaig anar a prendre les mides del terreny de la Casa Vicens el solar estava totalment cobert d’unes floretes grogues i vaig acabar adoptant-les com a tema ornamental en la ceràmica. També hi vaig trobar una exuberant palmera de margalló“.

És així com les seves palmetes, foses en ferro, han acabat omplint la quadrícula del reixat i de la porta d’entrada de la casa, igual que la ceràmica emprada a les parets permet continuar interpretant el diàleg amb la naturalesa. El maó groc i vermellós amb alternança de franges horitzontals en relleu, plenes de gira-sols amb les seves fulles, per aconseguir una oda a les arrels del terreny on es construeix. Aquesta dinàmica segueix a la torre cilíndrica, on els gira-sols es veuen envoltats de rajoles monocromes en verd, gràcies al treball executat per un ampli ventall d’artesans que ajudaven a fer realitat la desbordant imaginació d’Antoni Gaudí.

A Gaudí Exhibition Center us convidem a viure amb detall cada una de les formes i colors que recorren les parets d’aquesta gran obra, a través de les peces de ceràmica originals i les rajoles que cobreixen de flors cada un dels seus racons.

I per aquells curiosos que tinguin ganes de saber-ne més, us proposem ser observadors per uns instants i interpretar les fotografies que es mostren de la Casa Vicens. No us recorda a cap altra creació de Gaudí? Fixeu-vos-hi, s’hi repeteixen les flors i les fulles de margalló. Efectivament, podem veure una clara semblança amb El Capricho de Comillas, a Cantàbria. De fet, Gaudí projectà l’edifici aquell mateix any, raó per la qual podem trobar similaritats en la decoració d’ambdós edificis.

Leave a Reply