Home > Blog > The Gaudí Exhibition Center > Casa Vicens, un retorn als orígens

Blog

Casa Vicens, un retorn als orígens

03 de December, 2017

L’emblemàtica Casa Vicens, que recentment ha obert les seves portes al públic per a ser visitada, va ser la primera obra modernista a càrrec de Gaudí, a la vegada que es convertia en el primer gran edifici d’influència andalusí amb tradició catalana.
Un projecte que va ser encarregat l’any 1878 per part de Manuel Vicens i Montaner, propietari del terreny, però que no es va començar a construir fins cinc anys més tard, quan Gaudí presentà els plànols definitius i l’Ajuntament de Gràcia concedí el permís d’obra ja entrat l’any 1883. Després de diverses interrupcions en la seva construcció, la casa quedà finalment acabada l’any 1888.


Si ens fixem en la seva arquitectura, veiem com predominen formes de gran simplicitat, especialment en línia recta, el qual ens permet identificar que l’edifici pertany al primer període del genial arquitecte. Tot i aquesta senzillesa constructiva, la Casa Vicens trenca amb les normes acadèmiques del moment, sent creadora de les bases per a la seva pròpia arquitectura. Amb la preferència de Gaudí per a la totxana i les rajoles multicolors de ceràmica, hi trobem un retorn a la naturalesa, una mostra dels orígens. Diu Gaudí:

“Original és aquell que amb els seus mitjans torna a la simplicitat de les primeres solucions”

La naturalesa és sempre la seva mestra. En rebre l’encàrrec de Casa Vicens, l’arquitecte inspeccionà el terreny:

Quan vaig anar a prendre les mides del terreny de la Casa Vicens el solar estava totalment cobert d’unes floretes grogues i vaig acabar adoptant-les com a tema ornamental en la ceràmica. També hi vaig trobar una exuberant palmera de margalló“.

És així com les seves palmetes, foses en ferro, han acabat omplint la quadrícula del reixat i de la porta d’entrada de la casa, igual que la ceràmica emprada a les parets permet continuar interpretant el diàleg amb la naturalesa. El maó groc i vermellós amb alternança de franges horitzontals en relleu, plenes de gira-sols amb les seves fulles, per aconseguir una oda a les arrels del terreny on es construeix. Aquesta dinàmica segueix a la torre cilíndrica, on els gira-sols es veuen envoltats de rajoles monocromes en verd, gràcies al treball executat per un ampli ventall d’artesans que ajudaven a fer realitat la desbordant imaginació d’Antoni Gaudí.

A Gaudí Exhibition Center us convidem a viure amb detall cada una de les formes i colors que recorren les parets d’aquesta gran obra, a través de les peces de ceràmica originals i les rajoles que cobreixen de flors cada un dels seus racons.

I per aquells curiosos que tinguin ganes de saber-ne més, us proposem ser observadors per uns instants i interpretar les fotografies que es mostren de la Casa Vicens. No us recorda a cap altra creació de Gaudí? Fixeu-vos-hi, s’hi repeteixen les flors i les fulles de margalló. Efectivament, podem veure una clara semblança amb El Capricho de Comillas, a Cantàbria. De fet, Gaudí projectà l’edifici aquell mateix any, raó per la qual podem trobar similaritats en la decoració d’ambdós edificis.

0 comentarios

Deja tu comentario

Tu dirección de correo nunca será compartida. Los campos marcados con * son obligatorios.

Posts relacionados

3rd October the center will remain closed

02 de October, 2017

The whole team of the Gaudí Exhibition Center wants to express our rejection and condemnation of the violence lived on October 1st in Catalonia. We adhere to “the country stoppage” called for tomorrow 3rd October and the center will remain closed.

Leer más

Un recorregut amb conversa

23 de July, 2017

Aquest cap de setmana, al Gaudí Exhibition Center, hem començat les visites guiades. Seran tots els caps de setmana en tres idiomes: dissabte a les 12:00h en castellà, a les 16;00 en anglès i diumenge a les 12:00 en català i a les 16:00 en anglès.

Leer más

Veniu a conèixer “Gaudí entre vinyetes”

17 de July, 2017

Després d’haver format part del 35è Saló del Còmic de Barcelona, l’exposició Gaudí entre vinyetes es troba ara mateix a la sala d’exposicions temporals del Gaudí Exhibition Center. Si encara no heu tingut l’oportunitat de conèixer-la o si voleu repetir l’experiència que vau viure al Saló del Còmic, no dubteu en visitar-nos!

Leer más

Dia de records

10 de June, 2017

Avui fa noranta-un anys que Antoní Gaudí s’acomiadà de la ciutat de Barcelona, tres dies després de ser atropellat per un tramvia mentre travessava el carrer de les Corts Catalanes, quan es dirigia a fer la seva visita habitual a l’Església de Sant Felip Neri.

Leer más

Cookies policy

We use own and third party cookies to improve our services and advertising based on your interests. If you continue browsing we understand you accept our use of cookies as described in our Legal Notice.

Cerrar