Home > Blog > The Gaudí Exhibition Center > Bellesguard, un viatge al passat

Blog

Bellesguard, un viatge al passat

01 de April, 2017

Als peus de la serra de Collserola, mirant cap al blau del mediterrani, s’aixeca la Torre Bellesguard, una de les obres més misterioses d’Antoní Gaudí. De fet, són pocs els turistes o habitants de Barcelona que la visiten. Tot i així, aquest indret ha sigut testimoni de grans esdeveniments que han deixat petjada en la nostra història.

Per conèixer-ne el seu origen, cal que remuntem al segle XV, època en què Martí l’Humà, l’últim rei del Casal de Barcelona, es feu construir un castell en aquest indret per tal de poder gaudir d’una vida més sana a la muntanya. Malauradament, al cap d’un any el rei morí i el castell quedà abandonat, però no per sempre més. Al segle XVII, el famós bandoler Serrallonga faria servir les ruïnes que en quedaren com a refugi, des d’on tenia una vista privilegiada de la ciutat , com també un bon amagatall.

Castell Martí l'humà

Els anys passaren i les restes del castell varen anar quedant oblidades fins que, al 1900, Maria Saguès, vídua de Jaume Figueres, un gran amic de Gaudí, va encarregar a l’arquitecte que li construís una casa d’estiueig.

Gaudí quedà meravellat en adornar-se de tota la història que emanava d’aquelles pedres i, per tal de respectar-ne el seu passat, decidí construir una torre que seguís els cànons de l’arquitectura medieval, tot afegint-hi, si més no, la seva característica pinzellada modernista. Malgrat que l’edifici aconseguís una perfecta combinació entre aquests dos estils, Mari Saguès no en quedà convençuda i, a més a més, es va arruïnar.

Així doncs, la Torre Bellesguard tornaria a ser l’escenari de més històries: durant la Guerra Civil va servir d’orfenat i arrel dels bombardejos del 38, els veïns del barri s’organitzaren per construir-hi túnels que connectessin els diferents edificis de la zona i servissin de refugi antiaeri. Finalment, al 1945 el prestigiós metge Lluis Guilera Molas va comprar Bellesguard per convertir-la en una clínica i actualment els seus descendents en són els propietaris.

Des de Gaudí Exhibition Center, us oferim la possibilitat de visitar aquesta enigmàtica obra, les parets de la qual us xiuxiuejaran la seva història. Pareu bé l’orella!

0 comentarios

Deja tu comentario

Tu dirección de correo nunca será compartida. Los campos marcados con * son obligatorios.

Posts relacionados

Casa Vicens, un retorn als orígens

03 de December, 2017

L’emblemàtica Casa Vicens, que recentment ha obert les seves portes al públic per a ser visitada, va ser la primera obra modernista a càrrec de Gaudí, a la vegada que es convertia en el primer gran edifici d’influència andalusí amb tradició catalana.

Leer más

3rd October the center will remain closed

02 de October, 2017

The whole team of the Gaudí Exhibition Center wants to express our rejection and condemnation of the violence lived on October 1st in Catalonia. We adhere to “the country stoppage” called for tomorrow 3rd October and the center will remain closed.

Leer más

Un recorregut amb conversa

23 de July, 2017

Aquest cap de setmana, al Gaudí Exhibition Center, hem començat les visites guiades. Seran tots els caps de setmana en tres idiomes: dissabte a les 12:00h en castellà, a les 16;00 en anglès i diumenge a les 12:00 en català i a les 16:00 en anglès.

Leer más

Veniu a conèixer “Gaudí entre vinyetes”

17 de July, 2017

Després d’haver format part del 35è Saló del Còmic de Barcelona, l’exposició Gaudí entre vinyetes es troba ara mateix a la sala d’exposicions temporals del Gaudí Exhibition Center. Si encara no heu tingut l’oportunitat de conèixer-la o si voleu repetir l’experiència que vau viure al Saló del Còmic, no dubteu en visitar-nos!

Leer más

Cookies policy

We use own and third party cookies to improve our services and advertising based on your interests. If you continue browsing we understand you accept our use of cookies as described in our Legal Notice.

Cerrar