90è aniversari de la mort de Gaudí: una mort tràgica

Aquesta setmana se celebren els 90 anys de la mort d’Antoni Gaudí i Cornet. The Gaudí Exhibition Center acull l’exposició temporalGaudí: mort de pobre, enterrament de rei”, una interessant mostra on s’hi poden trobar nombrosos detalls i curiositats que ajudaran al visitant a reunir les peces de l’autèntic trencaclosques que va suposar la seva mort.

En l’exposició hi trobem per exemple les notes que va fer el guàrdia civil que va socórrer Antoni Gaudí el dia del fatídic accident , on es llegeix que a les 6 de la tarda del 7 juny de 1926 un tramvia havia atropellat un vellet a la Gran Via de les Corts Catalanes. Va ser el mateix agent qui va aconseguir aturar finalment un taxista perquè el traslladés a l’hospital, després de diversos intents, ja que ningú volia socórrer un captaire. Fins aquell moment ningú havia reconegut a l’arquitecte, que acostumava a portar una vestimenta molt humil i desgastada.

El taxista va dur a Antoni Gaudí fins a la Casa d’auxili, i allà el van derivar a l’Hospital de la Santa Creu. Quan els seus amics van anar a visitar-lo, el van voler traslladar a una clínica, però ell respongué que el seu lloc era en aquest hospital amb la gent del poble, un hospital humil com ell. Sempre va mostrar-se com un exemple de modèstia, castedat i pobresa.

El 10 de juny va morir acompanyat únicament dels seus amics. La causa de la seva mort va ser els múltiples traumatismes toràcics que va patir amb el cop del tramvia. La seva mort a més va coincidir amb el 24è aniversari de la mort del seu gran amic Mn. Jacint Verdaguer. Curiosament, el poeta era definit com l’arquitecte de les lletres i Gaudí com el poeta de la pedra.

Dos dies després va tenir lloc l’enterament, el 12 de Juny. Des de l’hospital el van traslladar a la Catedral de Santa Eulàlia , on va celebrar-se una missa solemne per les seves despulles: l’Orfeó Català va cantar El cant dels ocells i els clams litúrgics van anar a càrrec de la Lliga Espiritual. Durant el trajecte de la Catedral fins a la Cripta de la Sagrada Família, els carrers de l’Eixample es van omplir de gent que volia acomiadar-se del geni. La ciutat estava de dol.

En l’exposició temporal també hi trobem el llibre de condolences, així com alguns dels articles dels diaris de l’època que es van fer ressò de la seva mort. Tot tipus de personalitats van voler donar el seu últim adéu al mestre.
Tot i que Gaudí va ser un personatge sovint incomprès per les seves obres, la seva manera de ser, humil i treballadora, va fer d’ell un dels personatges més estimats pel poble. El seu enterrament ha estat comparat al dels màxims dirigents que havia tingut Catalunya en els últims anys.

Sala d’exposició temporal: Gaudí: mort de pobre, enterrament de rei
Horari: 10 h – 20 h cada dia de la setmana
Preu: gratuït del 10-12 de juny del 2016. Resta de dies inclòs amb l’adquisició de l’entrada Passejant amb Gaudí

 

*Imatges del fons de l’Arxiu Diocesà

Leave a Reply