Home > Blog > Gaudí > El reflex de Gaudí

Blog

El reflex de Gaudí

golfes-batllo
05 de June, 2017

La irregularitat, és a dir, tot allò inesperat, la sorpresa o l’estupor, són parts essencials i característiques de la bellesa [Charles Baudelaire].

No és pas sorprenent que una obra com la d’Antoni Gaudí provoqui, a tots aquells que l’observen,  una barreja d’admiració, curiositat i sorpresa. Tot i així, la seva influència ha acabat tenint més pes pels arquitectes contemporanis que pels seus coetanis.

L’originalitat de l’arquitecte és difícilment inimitable, per la qual cosa no es pot dir que hagi “creat escola”. De fet, part de la seva màgia rau justament en aquesta excepcionalitat. Tanmateix, nombrosos arquitectes s’han sentit atrets de tal manera que l’essència de Gaudí ha acabat donant la seva característica pinzellada.

Un d’ells va ser l’arquitecte brasiler Oscar Niemeyer que, tot inspirant-se dels 60 arcs parabòlics que sostenen el terrat de la casa Batlló, va decidir utilitzar el mateix estil de construcció a l’església de San Francisco de Assis, a la localitat brasilera de Pampulha. Ell mateix afirmava que “la llibertat és el que més admiro en un arquitecte. Gaudí és un arquitecte confús però va tenir el valor de transgredir els cànons establerts i és per això que ocupa un lloc únic en l’arquitectura moderna”.

 

niemeyer-igreja

 

Un dels altres grans genis de l’arquitectura que també va quedar admirat per l’obra de Gaudí  va ser Le Corbusier. Passejant per Barcelona contemplà la Pedrera, la Casa Batlló, la Sagrada Família i, fins i tot, les bodegues Güell quan es dirigia a Sitges. L’obra de Gaudí li va despertar tant d’interès que en el seu carnet de viatge explica “El que vaig veure en Gaudí va ser l’obra d’un home amb una força, amb una fe i amb una capacitat tècnica extraordinàries […]. Gaudí va ser un gran artista; només aquells que commouen el cor dels homes queden i quedaran”.

Se sol dir que una obra d’art és com una fletxa, la paràbola de la qual estén els límits d’allò conegut i comprensible més enllà del seu temps. És llavors quan l’obra assoleix la seva magnitud i és que, avui dia, les construccions de Gaudí continuen bategant intensament.

 

 

*Imatges: www.centroeuropeo.es,  www.acheiusa.com

 

0 comments

Leave your comment

Your email address will not be shared. The fields with the icon * are required.

Related posts

Dia de records

10 de June, 2017

Avui fa noranta-un anys que Antoní Gaudí s’acomiadà de la ciutat de Barcelona, tres dies després de ser atropellat per un tramvia mentre travessava el carrer de les Corts Catalanes, quan es dirigia a fer la seva visita habitual a l’Església de Sant Felip Neri.

Read more

Visita’ns a les fosques

14 de May, 2017

Des de Gaudí Exhibition Center, ens sumem en aquesta artística festa nocturna amb la nostra exposició, Passejant amb Gaudí. Us recordem, també, que el 18 de maig se celebrarà el Dia internacional dels museus i que, en honor a aquesta jornada, podreu visitar el Gaudí Exhibition Center amb un descompte del 20%. Us hi esperem!

Read more

Ergonomia i reciclatge

07 de May, 2017

En l’obra de Gaudí, la màgia s’estén des de les peces més petites fins a les columnes més majestuoses. Les flors grogues que adornaven el jardí de la Casa Vicens, van quedar estampades en rajoles de ceràmica, els vitralls de la Catedral de Mallorca van decidir brillar més que mai gràcies a la tècnica de la tricomia i les xemeneies de la Casa Batlló, es van cobrir de milers de bocins de trencadís. Tanmateix, aquesta màgia no només la trobem en els seus edificis, sinó que també forma part d’un ampli mobiliari dissenyat pel mateix arquitecte.

Read more

El Sant Jordi de Gaudí

20 de April, 2017

Gaudí, de la mateixa manera que els seus companys renaixentistes, demostrà sempre un gran interès per la llegenda medieval i, sobretot, per un personatge en concret: Sant Jordi. Només cal que deixem volar la nostra imaginació per tal de reviure aquesta important història que, cada 23 d’abril, ens recorda les nostres arrels.

Us convidem, doncs, en aquest Sant Jordi, al Gaudí Exhibition Center, on gaudireu d’un descompte de dos euros i, per descomptat, tots els Jordis i Jordines hi entraran gratuïtament!

Read more

Cookies policy

We use own and third party cookies to improve our services and advertising based on your interests. If you continue browsing we understand you accept our use of cookies as described in our Legal Notice.

Close