Home > Blog > The Gaudí Exhibition Center > Bellesguard, un viatge al passat

Blog

Bellesguard, un viatge al passat

belles-gran
01 de April, 2017

Als peus de la serra de Collserola, mirant cap al blau del mediterrani, s’aixeca la Torre Bellesguard, una de les obres més misterioses d’Antoní Gaudí. De fet, són pocs els turistes o habitants de Barcelona que la visiten. Tot i així, aquest indret ha sigut testimoni de grans esdeveniments que han deixat petjada en la nostra història.

Per conèixer-ne el seu origen, cal que remuntem al segle XV, època en què Martí l’Humà, l’últim rei del Casal de Barcelona, es feu construir un castell en aquest indret per tal de poder gaudir d’una vida més sana a la muntanya. Malauradament, al cap d’un any el rei morí i el castell quedà abandonat, però no per sempre més. Al segle XVII, el famós bandoler Serrallonga faria servir les ruïnes que en quedaren com a refugi, des d’on tenia una vista privilegiada de la ciutat , com també un bon amagatall.

Castell Martí l'humà

Els anys passaren i les restes del castell varen anar quedant oblidades fins que, al 1900, Maria Saguès, vídua de Jaume Figueres, un gran amic de Gaudí, va encarregar a l’arquitecte que li construís una casa d’estiueig.

Gaudí quedà meravellat en adornar-se de tota la història que emanava d’aquelles pedres i, per tal de respectar-ne el seu passat, decidí construir una torre que seguís els cànons de l’arquitectura medieval, tot afegint-hi, si més no, la seva característica pinzellada modernista. Malgrat que l’edifici aconseguís una perfecta combinació entre aquests dos estils, Mari Saguès no en quedà convençuda i, a més a més, es va arruïnar.

Així doncs, la Torre Bellesguard tornaria a ser l’escenari de més històries: durant la Guerra Civil va servir d’orfenat i arrel dels bombardejos del 38, els veïns del barri s’organitzaren per construir-hi túnels que connectessin els diferents edificis de la zona i servissin de refugi antiaeri. Finalment, al 1945 el prestigiós metge Lluis Guilera Molas va comprar Bellesguard per convertir-la en una clínica i actualment els seus descendents en són els propietaris.

Des de Gaudí Exhibition Center, us oferim la possibilitat de visitar aquesta enigmàtica obra, les parets de la qual us xiuxiuejaran la seva història. Pareu bé l’orella!

0 comments

Leave your comment

Your email address will not be shared. The fields with the icon * are required.

Related posts

El Sant Jordi de Gaudí

20 de April, 2017

Gaudí, de la mateixa manera que els seus companys renaixentistes, demostrà sempre un gran interès per la llegenda medieval i, sobretot, per un personatge en concret: Sant Jordi. Només cal que deixem volar la nostra imaginació per tal de reviure aquesta important història que, cada 23 d’abril, ens recorda les nostres arrels.

Us convidem, doncs, en aquest Sant Jordi, al Gaudí Exhibition Center, on gaudireu d’un descompte de dos euros i, per descomptat, tots els Jordis i Jordines hi entraran gratuïtament!

Read more

Concurs d’Instagram al 35è Saló internacional del Còmic

29 de March, 2017

Participa al nostre concurs d’Instagram en motiu del 35é Saló Internacional del Còmic, que se celebra de dijous a diumenge a Fira Barcelona Montjuïc.

Penja-ho a Instagram amb els tags #gaudilegends @gaudiexhibition. Els participants amb més likes tindran premis i entrades gratuïtes per visitar el nostre centre i la torre Bellesguard.

Read more

Il·lustrant a Gaudí

28 de February, 2017

El passat 23 de febrer, FICOMIC va oferir una roda de premsa al mateix Museu per parlar amb més detall sobre l’exposició, en què hi van participar Marià Marín, cofundador del Gaudí Research Intitute, Jordi Ojeda, coordinador de les activitats del Saló així com Mireia Massagué, directora del Gaudí Exhibition Center.

Read more

L’art del vitrall: “On la llum juga meravelles”

21 de February, 2017

Antoni Gaudí, considerat com un mestre de la llum, va trobar en la tricomia la recepta màgica per dotar de més lluminositat i transparència els seus vitralls, ja que creia que l’esmalt que s’estava utilizant donava massa opacitat al vidre.

Read more

Cookies policy

We use own and third party cookies to improve our services and advertising based on your interests. If you continue browsing we understand you accept our use of cookies as described in our Legal Notice.

Close