Home > Blog > The Gaudí Exhibition Center > Bellesguard, un viatge al passat

Blog

Bellesguard, un viatge al passat

belles-gran
01 de April, 2017

Als peus de la serra de Collserola, mirant cap al blau del mediterrani, s’aixeca la Torre Bellesguard, una de les obres més misterioses d’Antoní Gaudí. De fet, són pocs els turistes o habitants de Barcelona que la visiten. Tot i així, aquest indret ha sigut testimoni de grans esdeveniments que han deixat petjada en la nostra història.

Per conèixer-ne el seu origen, cal que remuntem al segle XV, època en què Martí l’Humà, l’últim rei del Casal de Barcelona, es feu construir un castell en aquest indret per tal de poder gaudir d’una vida més sana a la muntanya. Malauradament, al cap d’un any el rei morí i el castell quedà abandonat, però no per sempre més. Al segle XVII, el famós bandoler Serrallonga faria servir les ruïnes que en quedaren com a refugi, des d’on tenia una vista privilegiada de la ciutat , com també un bon amagatall.

Castell Martí l'humà

Els anys passaren i les restes del castell varen anar quedant oblidades fins que, al 1900, Maria Saguès, vídua de Jaume Figueres, un gran amic de Gaudí, va encarregar a l’arquitecte que li construís una casa d’estiueig.

Gaudí quedà meravellat en adornar-se de tota la història que emanava d’aquelles pedres i, per tal de respectar-ne el seu passat, decidí construir una torre que seguís els cànons de l’arquitectura medieval, tot afegint-hi, si més no, la seva característica pinzellada modernista. Malgrat que l’edifici aconseguís una perfecta combinació entre aquests dos estils, Mari Saguès no en quedà convençuda i, a més a més, es va arruïnar.

Així doncs, la Torre Bellesguard tornaria a ser l’escenari de més històries: durant la Guerra Civil va servir d’orfenat i arrel dels bombardejos del 38, els veïns del barri s’organitzaren per construir-hi túnels que connectessin els diferents edificis de la zona i servissin de refugi antiaeri. Finalment, al 1945 el prestigiós metge Lluis Guilera Molas va comprar Bellesguard per convertir-la en una clínica i actualment els seus descendents en són els propietaris.

Des de Gaudí Exhibition Center, us oferim la possibilitat de visitar aquesta enigmàtica obra, les parets de la qual us xiuxiuejaran la seva història. Pareu bé l’orella!

0 comments

Leave your comment

Your email address will not be shared. The fields with the icon * are required.

Related posts

Dia de records

10 de June, 2017

Avui fa noranta-un anys que Antoní Gaudí s’acomiadà de la ciutat de Barcelona, tres dies després de ser atropellat per un tramvia mentre travessava el carrer de les Corts Catalanes, quan es dirigia a fer la seva visita habitual a l’Església de Sant Felip Neri.

Read more

El reflex de Gaudí

05 de June, 2017

Se sol dir que una obra d’art és com una fletxa, la paràbola de la qual estén els límits d’allò conegut i comprensible més enllà del seu temps. És llavors quan l’obra assoleix la seva magnitud i és que, avui dia, les construccions de Gaudí continuen bategant intensament.

Read more

Visita’ns a les fosques

14 de May, 2017

Des de Gaudí Exhibition Center, ens sumem en aquesta artística festa nocturna amb la nostra exposició, Passejant amb Gaudí. Us recordem, també, que el 18 de maig se celebrarà el Dia internacional dels museus i que, en honor a aquesta jornada, podreu visitar el Gaudí Exhibition Center amb un descompte del 20%. Us hi esperem!

Read more

Ergonomia i reciclatge

07 de May, 2017

En l’obra de Gaudí, la màgia s’estén des de les peces més petites fins a les columnes més majestuoses. Les flors grogues que adornaven el jardí de la Casa Vicens, van quedar estampades en rajoles de ceràmica, els vitralls de la Catedral de Mallorca van decidir brillar més que mai gràcies a la tècnica de la tricomia i les xemeneies de la Casa Batlló, es van cobrir de milers de bocins de trencadís. Tanmateix, aquesta màgia no només la trobem en els seus edificis, sinó que també forma part d’un ampli mobiliari dissenyat pel mateix arquitecte.

Read more

Cookies policy

We use own and third party cookies to improve our services and advertising based on your interests. If you continue browsing we understand you accept our use of cookies as described in our Legal Notice.

Close